Att ha koll på den egna ekonomin samt ha ett fullgott försäkringsskydd är en trygghet som ger lugn i sinnet. Hur ska du tänka kring dina försäkringar och vilka är särskilt viktiga att ha? Läs mer om det här!
Privatekonomin är en källa till oro hos många människor och särskilt i tider av förändring kan den här biten stressa lite extra mycket. Långt ifrån alla har koll på den egna ekonomin, utan lämnar istället mycket åt slumpen. Det här fungerar vanligen om du har en hög inkomst och låga levnadskostnader, men vid lägre inkomster där det regelbundet känns som att det är ”mycket månad kvar i slutet av pengarna” är det läge att vara mer observant och planerande.
Se över dina försäkringar
Något som också kräver viss planering är försäkringar, där det gäller att se till att ha ett komplett försäkringsskydd för att täcka alla eventualiteter. En av de viktigaste försäkringarna för en privatperson är hemförsäkringen, något som erbjuds av Gofido med flera. Andra försäkringar av vikt är personförsäkringar som exempelvis olycksfallsförsäkring, men också sakförsäkringar som berör bil och båt. Det finns också vissa försäkringar som du har per automatik, exempelvis reseförsäkring med mera genom ditt VISA- eller Mastercard-kort.
Synliggör din ekonomi
Genom att ha koll på både ekonomi och försäkringar kommer du garanterat att trivas bättre med tillvaron, eftersom det skänker dig lugn att ha saker och ting under kontroll. Hur ska du då göra för att underlätta känslan av lugn över din ekonomi? Ett sätt är att identifiera och skriva ned alla de utgifter du har och summera dessa. Tänk här på att allt inte betalas månadsvis. Exempelvis kanske du betalar en försäkringspremie kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis. Här bör du med andra ord räkna ut vad beloppet blir per månad för att kunna få fram ett genomsnitt att använda i din summering.
Det som ger bäst översikt är att upprätta en budget, som med fördel görs i ett kalkylprogram som Excel eller liknande. Då kan du ställa upp alla kostnader i kalkylarket och summera dem automatiskt, enkelt och pålitligt. Tag sedan din inkomst och subtrahera med kostnaderna så har du en bra bild över din privatekonomi.